Endelig var blomstene på hyllebærtreet i bloms,t og vi kunne sanke inn og prøve oss på flädersaft.
Gubben måtte frem med stigen og klipperer, jeg sto nede og tok imot.
En normal arbeidsfordeling det der, som en god husmor jeg er:) Jeg måtte selvsagt og fjerne greinene vi tok ned etterpå og stigen…… den står der fortsatt!
Men han hjalp jo til da:)
Fin blomster. Men høyt henger de:)
Hyllebærsaft var ikke vanskelig, plukk 30 blomsterkvaster, legg de og 3 sitroner skåret i skiver i en stor balje e.l.
(vask sitronene godt)
Hell på 50g sitronsyre og ca 1,5 l sukker over (jeg tok litt mindre, ca 1,2 l)
Kok opp 1,5 liter vann og hell over, rør ut sukkeret.
La stå kjølig med lokk i 3-4 dager. Sil og hell på flasker som kan fryses.
(0,5 l flasker er hendig. husk å ikke fylle de helt full)
Dette er bare til pynt, bladene skal ikke være med…
Så dette har jeg altså prøvd idag. Blir spennende å smake resultatet.
Gi meg ditt beste saft tips da….
Oi, så spennende! Tusen takk for kommentaren på bloggen min i dag 🙂
Hei! Jeg har også laget hyllebærsaft på samme måte som deg. Jeg frøs ned saften i isbitposer, slik at jeg kan hive et par biter i glasset sammen med litt vann og få en deilig kald saft. Jeg lagde og sorbet av saften. Det ble litt av en ganerenser! Surt, søtt og en anelse bittert. Den ble veldig smaksrik, et lite likørglass er nok. Perfekt etter et måltid med mye fett…
Det som imidlertid er litt rart, og som jeg lurer på om du opplevde, er om saften din i fryst tilstand og er litt «myk». Jeg forstår det ikke, 18 minusgrader og den er som sagt som halvfryst.
Lena:å så gøy:) kjempesmart å fryse i isposer. Det skal jeg huske til neste år:)
Lena:Nå var jeg i frysen for å kjenne på flaskene. (har brukt brusflasker.)
Men de virket rimelig harde. Har imidlertid vært borti det før med tyttebærsyltetøy. Tror det har litt med sukker mengden å gjøre:)
Hm. Kanskje er det sukkermengden ja. Det var ganske mye sukker i oppskriften, noe a la halvannet kilo til 2 liter saft. Spørs om ikke hyllens sunnhetsverdi taper seg litt på dette…
Lena:Var veldig mye sukker i min oppskrift og, vi får satse på at hyllen og sitronene oppveier for sukkeret:) Og godt var det jo og:)
Ha en fin lørdagskveld:)
Hei! Ser dere har laget Hyllebærsaft av blomsten på Hyllebærtreet. Blomsten? Hvorfor blomsten og ikke bærene som fra andre bærtrær? Og hva bruker man da Hyllebærene til?
I Sverige så har de en «Snapsdram» som kalles for Hallands Fläder! Det er en utmerked frisk og smaksrik Snaps. Har aldri kjent Hyllebærsmak, så jeg undres på om den dominerende smaken i denne Snapsen er Hyllebærsmak? I tilfelle så må Hyllebærsaft være en meget god drikke. Vet dere hvor man evt. får kjøpt sånn saft, ekstrakt eller annet?
Mvh,
Arnfinn
Arnfinn:Hei.Jeg ble og litt forbauset over at saften ble laget av blomstene. Bærene har jeg faktisk ikke brukt, burde kanskje gjort det, de er jo veldig sunne. Men saften av blomstene blir skikkelig god, og den snapsen du nevner er nok laget av blomsten den og. Dette er jo en svensk spesialitet, og du får kjøpt flädersaft på IKEA. Ekstrakt av fläder har jeg aldri sett, men det kan vel tenkes at den finnes i Sverige. Absolutt noe å kikke etter, og den der snapsen skulle jeg gjerne smakt:0)
hyllebær er vanddrivende
Hylleblomstsaft er en nydelig saft laget på blomstene. Gir en aromatisk gulaktig saft. Hyllebærsaften lages da selvfølgelig av bærene. En nydelig, dyprød farge på saften ! Lages gjerne sammen med epler. Jeg har bare brukt bær, men har «frisket opp» saften med sitron. Synes den blir litt «emmen» uten ! Det er vel også derfor man i mange oppskrifter har med epler !
ingrid misje: Du har helt rett, det er jo hylleblomstsaft jeg har laget, skal rette det i oppskriften. Jeg har ikke prøvd å lage med bærene, høres ut som de trenger litt «hjelp» i smaken:)